Spacer

Peab Oy, Asunto Oy Jyväsjärven Helmi

Asiakas ja kohde
Peab Oy, Asunto Oy Jyväsjärven Helmi
Ratkaisu
Alva Veden etäluenta ja Alva Energiaoptimointi
Käyttöönotto
2021
Alva
Molempien ratkaisujen tarjoaja ja toteuttaja

Jyväskylän Suuruspäähän Jyväsjärven rantaan vuonna 2021 rakentuneen Jyväsjärven Helmen tulevat asukkaat olivat etujoukoissa asumisen resurssitehokkuutta parantavan teknologian hyödyntämisessä. Kohteen rakentaja Peab ja vesi- ja energiayhtiö Alva toteuttivat yhteistyössä taloyhtiöön huoneistokohtaisen Alva Veden etämittauksen ja Alva energiaoptimoinnin eli Kaukolämmön kulutusjouston palveluna.

Huoneistoihin asennettiin etäluettavat vesimittarit, jotka mahdollistavat todelliseen veden kulutukseen perustuvan laskutuksen. Taloyhtiö sai käyttöönsä myös kulutuksenraportointi- ja hälytyspalvelun, joka paljastaa nopeasti vuodot ja muut mahdolliset poikkeavuudet veden kulutuksessa.

Alva Energiaoptimointi eli lämmön kulutusjoustopalvelu tehostaa kaukolämmitteisen kiinteistön energiankäyttöä ohjaamalla sen energiankulutusta automaattisesti kaukolämpöjärjestelmän kannalta optimaaliseen ajankohtaan. Asuntoihin asennettiin lämpötila- ja kosteusanturit varmistamaan, että asumismukavuudesta ei tarvitse tinkiä.

”Halusimme lisätä tietoisuutta veden ja energian kulutuksesta ja asumisen ympäristövaikutuksista. Alvan resurssitehokkuuspalvelut tuovat Jyväsjärven Helmen asukkaille mahdollisuuden vaikuttaa konkreettisesti sekä omaan kulutukseensa että vesi- ja lämpölaskujensa suuruuteen”, toteaa Peabin yksikönjohtaja Timo Riikonen.

Asuntokohtainen mittaus vähentää tutkitusti veden ja energian kulutusta, jolloin myös kiinteistön hiilijalanjälki on pienempi. Kaukolämmön kulutusjoustolla puolestaan vaikutetaan energian tuotannon hiilidioksidipäästöihin kulutuspiikkejä tasaamalla. Tehopiikkien tasauksen ansiosta taloyhtiön lämpölaskukin pienenee.

”Yhteistyömme Peabin kanssa on hyvä esimerkki siitä, kuinka asumisen resurssitehokkuutta voidaan parantaa ja hiilijalanjälkeä pienentää niin, että kaikki osapuolet hyötyvät. Uusilla palveluillamme tuodaan paitsi kustannussäästöjä ja ympäristöhyötyjä myös helppoutta ja huolettomuutta asukkaiden arkeen”, kertoo Alvan asiakkuusjohtaja Jukka Pennanen.

Lisätiedot: Alva Energiaoptimointi -palvelu